Η Αυτοκρατορία των «Ι.Κ.Ε.» και άλλες «Προφητείες»

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Τον φετινό Οκτώβριο, συμπληρώνονται τρία χρόνια από το πρώτο « Σχόλιο της Δευτέρας » (14/10/2013 ).  Όλοι οι « Σχολιαστές», σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, την αγάπη σας , αλλά και τις παρατηρήσεις σας, υλικά τα οποία αποτελούν τις  πηγές της βελτίωσής μας.

 • ●●

«Είναι λάθος να παίρνεις υποχρεωτικά για λάθος εκείνο που δεν καταλαβαίνεις» « Ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης» « Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει » « Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς» (Μαχάτμα Γκάντι ( 1869-1948 , Ινδός ηγέτης).

 • ●●

Μην ξεχάσετε να δείτε στο τέλος του Σχολίου, ( ακόμα και όσοι την έχετε δει ολόκληρη )  από την ταινία « Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ », όλες τις σκηνές που  κόπηκαν από το μοντάζ.

 • ●●

 

Τα Briefing της  εβδομάδας

Η παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε.  Στην εβδομάδα που πέρασε είχαμε:

  Το briefing της ημέρας (27.10.2016) – Συμψηφισμός απαιτήσεων – Προθεσμία ενδικοφανούς προσφυγής από τους κατοίκους εξωτερικού.

  Το briefing της ημέρας (26.10.2016) – Το πρόβλημα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

  Το briefing της ημέρας (25.10.2016) – Μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους Ε.Π.Ε. και μέλη ΔΣ Α.Ε. με το νέο ασφαλιστικό.

  Το briefing της ημέρας (24.10.2016) – Προσοχή για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

  Το briefing της ημέρας – (14.10.2016)

Και Πάντα υπάρχει το μόνιμο «κουμπί» : Τo briefing της ημέρας (Όλα).

 

← ●●●● § ●●●● →

Ι. Τα σπουδαιότερα της περασμένης εβδομάδας.

(-1). 100 δόσεις

Καταρχήν δείτε :  Ποιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ισχύουν σήμερα και πως γίνεται η επανένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το άρθρο του κόμβου σχετικά με την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. [Παρελθόν» η ρύθμιση των 100 δόσεων (upd)  [Δείτε και το Το briefing της ημέρας (26.10.2016) – Το πρόβλημα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων]

Αν και από τον νόμο καθώς και από την ερμηνευτική εγκύκλιο οι λεπτομέρειες για την απώλεια ήταν γνωστές εδώ και ένα χρόνο, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αλλά και των λογιστών, είχε την εντύπωση -και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί ως φαινόμενο- ότι  οι νέες οφειλές μπορούν/μπορούσαν  να ρυθμίζονται στο ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει για την εξόφληση τους. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και οι νέες οφειλές εάν δεν μπορούν να εξοφληθούν εντός 15 ημερών, θα πρέπει πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες να ρυθμιστούν. Με λίγα λόγια εάν φορολογούμενος που τηρεί την ρύθμιση των 100 δόσεων, δημιουργήσει μια νέα οφειλή στην φορολογική διοίκηση και αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και μια ημέρα, τότε πρέπει να την εξοφλήσει. Η ρύθμισή της με τον ν.4152 δεν θεραπεύει την απώλεια των 100 δόσεων.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι για να ρυθμιστεί μια οφειλή πριν γίνει ληξιπρόθεσμη θα πρέπει να ρυθμιστεί με τον ν.4174. Και η ρύθμιση αυτή δυστυχώς γίνεται μόνο στην Δ.Ο.Υ..

Καλό θα ήταν λοιπόν η διοίκηση να δώσει μια λύση ΚΑΙ για το θέμα αυτό.

 

 

 1. (Φορο) Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) – Η ερμηνευτική που αργεί, η αυτοκρατορία των Ι.Κ.Ε και  οι εταίροι από την Κύπρο και την Βουλγαρία.

 

Η ερμηνευτική (λένε ) είναι έτοιμη, αλλά θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, αφού προηγουμένως  (λένε ) «τεσταριστούν» ορισμένα πράγματα, μέσω διαρροών και δηλώσεων. Ας ελπίσουμε σε μια «ερμηνευτική», ενιαία, με σαφήνεια αλλά και με παραδείγματα.

 

Πριν την ανάλυση του Νόμου, να σας θυμίζω τις προφητείες ( επί του θέματος )  του Γέροντα Λογιστή Δηλώσιου :

 

         Θα έλθει εποχή που θα εγκαθιδρυθεί  η « Αυτοκρατορία των Ι.Κ.Ε ».  Όλες οι Ε.Π.Ε και οι Ο.Ε & Ε.Ε ,  θα καταστραφούν . Και όταν εδραιωθεί η « Αυτοκρατορία», τότε οι « Ι.Κ.Ε » θα γίνουν, σαν να ήταν  « Ο.Ε .»

         Θα εξολοθρευτεί η «αίρεση» που λέγεται «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε ».

         Θα έλθει εποχή που θα φτάσουν στον μέγιστο βαθμό ανάπτυξης, οι «Δοσοληπτικοί Λογαριασμοί » και τα « Ταμεία». Θα «μοιράζεται», αλλά θα γράφετε ότι «δεν μοιράζεται». Και όταν αυτά συσσωρευτούν, θα ρωτάμε « τι να κάνω ;»

         Θα έλθει εποχή που «Μέτοχοι», από την Κύπρο και την Βουλγαρία θα «κατακτήσουν», τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, αλλά θα είναι Έλληνες στην καταγωγή. Και μετά θα υπάρξει η τιμωρία τους.

         Θα έλθει εποχή που ασφαλιστικές εισφορές και φόρος εισοδήματος θα ενωθούν «εις σάρκα μια». Και άρα οι «λογιστικές διαφορές», θα έχουν επίπτωση, όχι μόνο φορολογική αλλά και ασφαλιστική.

         Θα έλθει εποχή που θα υπάρξει και « τεκμαρτός υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών». Και εσείς ακόμα θα ζητάτε, να καταργηθεί ο « τεκμαρτός υπολογισμός φορολογητέου εισοδήματος».

         Θα έλθει εποχή που τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου & οι Διαχειριστές, δεν θα είναι αυτοί που γράφουν τα «χαρτιά», αλλά οι Μέτοχοι της Εταιρείας ( δυο ιδιότητες, αλλά θα δηλώνετε η μία, για τον «φόβο των Ιουδαίων» ).

         Θα έλθει εποχή που Λιτανείες ( προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λιτή (η) (και τα ρήματα λίσσομαι, λίτομαι) που σημαίνει ικεσία, προσευχή ), θα γίνονται και για την έκδοση της «ερμηνευτικής».

         Τις μέρες των εορτών των Χριστούγεννων του 2016, πλήθος φορολογουμένων και οι Λογιστές τους θα περιμένουν στην «ουρά» ( ηλεκτρονική και φυσική ), των Υπηρεσιών, με σκοπό την διακοπή ή την μετατροπή της επιχείρησης τους και την μεταβίβαση μετοχών ή μεριδίων.  Μέσα σε δυο μήνες θα αλλάξουν ( διαχειριστές, μέλη του Δ.Σ και μετοχές/εταιρικά μερίδια  και εταιρικά μερίδια/μετοχές ) , περισσότερα από ότι άλλαξαν από το 2000 έως σήμερα.

 

Περιττό να τονίσω ότι οι πιο πολλές από τις ανωτέρω προφητείες, έχουν επαληθευτεί ή έχουν πάρει τον δρόμο της επαλήθευσης και εκτιμώ ότι και οι υπόλοιπες θα επαληθευτούν.

 

Είναι εμφανές ότι η «Κρατική Διοίκηση», έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, καθώς πέρα από τις ερμηνευτικές   του ασφαλιστικού νόμου , θα χρειαστούν και πλήθος ηλεκτρονικών παρεμβάσεων, ώστε να δημιουργηθεί  το « κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος» και να υποδεχτεί τις πρώτες ηλεκτρονικές δηλώσεις για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πιθανότερο βέβαια είναι να εξαντλήσουν το περιθώριο που τους έχει δοθεί ( από την ψήφιση του Νόμου ( 12/5/2016 ), έως την υποβολή των πρώτων «Ασφαλιστικών δηλώσεων» ( πρώτοι μήνες του 2017 ), και να αφήσουν ( κατά την προσφιλή τους τακτική ), ένα  μικρό διάστημα ολίγων ημερών στους Λογιστές.

 • ●●

Τα βασικά  σημεία υπολογισμού των εισφορών, του ν.4387/2016, (ΦΕΚ Α’ 85/12-05-2016) –  Ε.Φ.Κ.Α ( Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλειας) , στον οποίο εντάσσονται όλοι οι φορείς κύριας ασφάλισης .

 

Αρθρο 20. Απασχόληση συνταξιούχων

Παρ. 1 . [ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ Ή ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 60% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ]

 Παρ. 2 . [ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ]
Παρ. 6 . [ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ Η 12-5-2016 ]

Δηλαδή αφορά : Παλιούς συνταξιούχους που ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την 12/5/2016 ή όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 12/5/2016

 

Αρθρο 36. Παράλληλη ασφάλιση

Παρ. 1 . [ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ]

 1. 1. ….. καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ……Στην περίπτωση αυτή για τις πλέον της πρώτης αναληφθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Παρ. 2 . [ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ]

 1. …. υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α.:

α) μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, , για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών και  β) ασφαλιστική εισφορά, για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 39 [ μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού  ] .

Παρ. 7 . [ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ]

Το άρθρο 39. Ασφάλιση σε ένα φορέα του ν. 2084/1992 καταργείται από 01-01-2017.

 

Αρθρο 38. Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών

Παρ. 2 . [ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ = Το 10πλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 μηνιαίως) . ]

[ β. Το ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου ( ΜΟΝΟ ) ].

 Παρ. 3 . [ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ]

 1. Καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη για τις ακόλουθες, ιδίως, κατηγορίες ασφαλισμένων, …. : δ. Τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α. Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή. ε. Τα μέλη Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής. στ. Για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών.

[ ΚΑΙ « ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ» ]

Στο εισόδημα, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, καταβάλλεται εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένων, μη εφαρμοζομένης στην περίπτωση αυτή της παρ. 3 του άρθρου 39 του παρόντος. [ μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού  ].

 

Αρθρο 39. Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Παρ. 1α . [ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΥΡΙΑΣ ( ΜΟΝΟ ) ΣΥΝΤΑΞΗΣ ]

 1. α. Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%….

Παρ. 1β . [ «ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ – ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ  ]
Παρ. 2 . [ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ]
2.
Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. [ Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή ( από 1//1/2017 ), σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, ο υπολογισμός θα γίνει ( προσωρινά ), με βάση τα φορολογητέα κέρδη του 2015, λόγω του ότι οι φορολογικές δηλώσεις του, θα εκκαθαριστούν μετά τον Ιούνιο του 2017. ]

 [ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝ Ο.Ε και Ε.Ε ]

Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικών κερδών τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος [ μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού  ].

Παρ. 3 . [ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ και ΜΕΓΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ]
Ελάχιστο ποσό εισφοράς :
στο ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών,  δηλαδή ετησίως (586,08Χ12 Χ26,95% = )  1.895,35  ( αντιστοιχεί σε φορολογητέο εισόδημα έως 7.032,96   και περιλαμβάνει εισφορές σύνταξης & υγείας ).

Μέγιστο ποσό εισφοράς :  Το 10πλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή ετησίως (586,08Χ12 Χ26,95% Χ10 = )   18.953,90 ( αντιστοιχεί σε φορολογητέο εισόδημα 70.329,60 και περιλαμβάνει εισφορές σύνταξης & υγείας   ).

Προσοχή : Διάφορα επαγγέλματα ( π.χ Μηχανικοί – Δικηγόροι ), που έχουν Ταμεία «Επικουρικής Σύνταξης» ( π.χ. 7% )  και « Εφάπαξ » ( π.χ. 4% ), θα πληρώσουν εισφορές και επί αυτών.

Παρ. 7 . [ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ]
Παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι ,  τα οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν, στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και οι εξής:

α. Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα)

[ ΠΡΟΣΟΧΗ : Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιριών νοείται, για τη δραστηριότητά τους αυτή και για την εφαρμογή του παρόντος, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρίας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. ( άρθρο 39 παρ. 2 ) ]

β. Τα μέλη του Δ.Σ. των Α. Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον

γ. Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών

δ. Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων

ε. Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

Παρ. 9 . [ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ Ή ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ( ΦΥΣΙΚΑ Ή ΝΟΜΙΚΑ ) ]
εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 ( Θα αντιμετωπίζεται δηλ. ως Μισθωτοί ).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Διαφορετική είναι η φορολογική διάταξη, για τον χαρακτηρισμό του εισοδήματος, των προσώπων αυτών.

 

Αρθρο 40. Εισφορές ασφαλισμένων στον ΟΓΑ

Παρ. 2 . [ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ Ο.Γ.Α  – ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ – ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ :  ΑΠΟ 14% ( 2017 ) ΕΩΣ 20% ( 2022 ) – ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ]

Ελάχιστο ποσό εισφοράς : στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών [ 586,08Χ0,70 = 410,26 ]  ( αντιστοιχεί σε φορολογητέο εισόδημα έως  4.923,07   ).

Μέγιστο ποσό εισφοράς :  Το 10πλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ( αντιστοιχεί σε φορολογητέο εισόδημα 70.329,60    ).

 

Αρθρο 41. Ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης

Παρ. 1 . [ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ : 7,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών]

Παρ. 2 . [ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΓΡΟΤΕΣ (*) : 6,95% επί του φορολογητέου αποτελέσματος]

(*) Μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον Ν. 4425/2016 (ΦΕΚ Α’ 185/30-09-2016)

 

Αρθρο 45. Κοινό μητρώο εισφορών και φόρου εισοδήματος

 1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών …. θεσπίζεται κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος στο οποίο ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών. Το εν λόγω μητρώο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Αρθρο 46. Αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών

 1. Με προεδρικό διάταγμα, μπορεί να θεσπίζεται αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερομισθίων και ποσού εισφορών για κατηγορίες ή κλάδους επιχειρήσεων κατά μήνα λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες. Η προσδιοριζόμενη κατά το σύστημα αυτό δαπάνη αποτελεί το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό για ασφαλιστικές εισφορές κατά μαχητό τεκμήριο………..

 

 • ●●

Τα sos του ν.4387/2016 :
Αναλύστε το «ασφαλιστικό προφίλ», του φορολογουμένου [ αν είναι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, αν συμμετέχει σε Εταιρεία, αν είναι μέλος Δ.Σ ή Διαχειριστής Εταιρείας και τέλος αν παρέχει υπηρεσίες σε 1 ή 2 πρόσωπα. ]

Προσέξτε  ιδιαιτέρως, αν συμμετέχει σε  Ο.Ε  ή Ε.Ε, ή είναι  Διαχειριστής ή είναι μέλος του Δ.Σ και ταυτόχρονα μέτοχοι με ποσοστό 3% και πάνω .

Προσέξτε αν κάποιος είναι ταυτόχρονα μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος. Θα πληρώνει εισφορές και για τις δύο ιδιότητες και η επιχείρηση την εργοδοτική εισφορά του μισθωτού.

Διαβάστε τι ισχύει για τις Ι.Κ.Ε ( Ν. 4072/2012 ) , και ιδιαίτερα το , άρθρο 107. « Μετατροπή άλλης εταιρικής µορφής σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία »  ), μάλλον θα σας χρειαστεί .

Κάποτε, κάποιοι από εσάς είχατε « Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε ».

 Όσοι είστε τολμηροί και ριψοκίνδυνοι και θέλετε να δοκιμάσετε διάφορα «περίεργα σχήματα», με Κυπριακές και Βουλγάρικες Εταιρείες μετόχους, να θυμάστε ότι υπάρχουν πιά παντού κάμερες, που διατηρούν την καταγραφή αρκετά χρόνια. Οι τελευταίες τοποθετήθηκαν με την « Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών » , και έπεται συνέχεια . Μάλλον θα την πατήσετε.

Προσέξτε αν είχατε πάρει απαλλαγή από ασφαλιστικό φορέα, λόγω ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα – Καταργείται.

Προσέξτε  αν δίνεται αμοιβές με « Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης » – Υπάγεται σε εισφορές.

Προσέξτε πως θα δώσετε το 2016, τις αμοιβές στους μετόχους – μέλη του Δ.Σ.

 

Βέβαια, για να δείτε και πως ακριβώς θα προφυλαχθείτε, πρέπει να βγουν και οι «ερμηνευτικές». ( «γι΄ αυτό αργούν», μου είπε κάποιος «κακόπιστος» φίλος ).

 • ●●

 

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους Ε.Π.Ε. και μέλη ΔΣ Α.Ε. με το νέο ασφαλιστικό

…… ο υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. ( δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ) γίνεται ως εξής:
Εταίροι Ο.Ε. – Ε.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει βάσει των συνολικών κερδών της εταιρίας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή (αναφέρεται ήδη στην παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.4387/2016).
Εταίροι Ε.Π.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στα διανεμόμενα κέρδη. Σε περίπτωση μη διανομής κερδών ή ζημιών θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές με βάση το ελάχιστο πλαφόν.
Μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιριών με συμμετοχή στο κεφάλαιο άνω του 3%.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια στα διανεμόμενα κέρδη. Σε περίπτωση μη διανομής κερδών ή ζημιών θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές με βάση το ελάχιστο πλαφόν.
Διαχειριστής Ι.Κ.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση τις αμοιβές που λαμβάνει.
Επιπροσθέτως —διατηρώντας την επιφύλαξη που προαναφέραμε— ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλουν και τα μέλη του Δ.Σ. με καθόλου συμμετοχή ή με συμμετοχή κάτω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο Α.Ε., εφόσον λαμβάνουν αμοιβές και ανεξαρτήτως της περιοδικότητας με την οποία αυτές καταβάλλονται.
Συμπέρασμα
Εφόσον η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας επιβεβαιώσει τα ανωτέρω, οι επιβαρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες μελών/εταίρων/μετόχων και μελών διοικητικού συμβουλίου θα είναι υπέρογκες. Θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα έτσι ώστε να γίνουν σαφή όλα τα ανωτέρω. [ Δείτε αναλυτικούς Πίνακες, στο άρθρο ].

 • ●●

Επίσης δείτε τα παλαιότερα άρθρα του κόμβου :

Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών των φορέων κύριας ασφάλισης που από 1-1-2017 εντάσσονται στον ΕΦΚΑ
ΤΣΜΕΔΕ-Προσοχή: Άμεσες αλλαγές βάσει του ν. 4387/12-5-2016 ( αφορά τους Μηχανικούς )

 • ●●

 Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή του νέου ασφαλιστικού

[στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους των Τομέων Πρόνοιας Υγειονομικών, Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών, Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών, Πρόνοιας Συμβολαιογράφων και …….. ]

 • ●●

  Τέλος για να μην ξεχνιόμαστε, δείτε ( σας ενδιαφέρει και προσωπικά ) : Πρόγραμμα υπολογισμού εισφορών και φόρων βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου. Σημειώνω ότι οι εισφορές των πρώτων μηνών του 2017, θα υπολογιστούν ( καταρχήν ) , με βάση το εισόδημα του 2015.

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Εκλογές στο Ο.Ε.Ε (Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016)

 

 • ●●

ΟΕΕ : Εκλογές  την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016. –  Δικαίωμα ψήφου και υποβολής αίτησης :  Τα μέλη του ΟΕΕ που θα εκπληρώσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας συνδρομής του έτους 2015, καθώς και όσοι εγγραφούν στο Ο.Ε.Ε , μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016…

 

 • ●●

Τέσσερα άλματα για το Οικονομικό Επιμελητήριο .  Άρθρο  του Σταυρουλάκη Αρτεμ. Κωνσταντίνου. )

 

ΑΛΜΑ 4ο :  Μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα είναι όλοι όσοι έχουν επάγγελμα που καθορίζεται αδειοδοτικά ή ελεγκτικά από το επιμελητήριο αυτό……

 

 • ●●

Ωράριο λειτουργίας υπηρεσιών Ο.Ε.Ε. ενόψει των εκλογών της 11ης/12/2016.

Η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ (Μητροπόλεως 12-14, Αθήνα) καθώς και οι Υπηρεσίες των Περιφερειακών Τμημάτων θα παραμείνουν ανοικτές από 08:00΄ μέχρι 19:00΄ την εβδομάδα από Δευτέρα 31 Οκτωβρίου μέχρι και Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 (τελευταία ημέρα για την εκπλήρωση των ταμειακών υποχρεώσεων και την υποβολή των αιτήσεων υποψηφιότητας)

 • ●●

Όλη την δραστηριότητα των παρατάξεων μπορείτε να την δείτε στο « κουμπί » :  Εκλογές Ο.Ε.Ε. 2016

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1825 ΕΞ 31.8.2016 – Έννοια Υποκαταστήματος

Σύμφωνα με το σημείο 3.01 (Λοιπές επεξηγήσεις) της ΠΟΛ.1003/31.12.2014 και την αντίστοιχη ρύθμιση της Λογιστικής Οδηγίας της ΕΛΤΕ, η λογιστική παρακολούθηση των υποκαταστημάτων μπορεί να διενεργείται από το λογιστικό σύστημα της οντότητας σύμφωνα με τις καθιερωμένες λογιστικές πρακτικές, χωρίς να προδιαγράφεται συγκεκριμένος τρόπος.
Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1806 ΕΞ 31.8.2016 – Λογιστικός χειρισμός πρόσθετου καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού για τον σχηματισμό αποθεματικού για την αντιμετώπιση αναγκών του φορέα διαχείρισης επιχειρηματικού πάρκου
Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1789 ΕΞ 31.8.2016 – Σύνταξη Κατάστασης Αποτελεσμάτων σε οικοδομική οντότητα

 1. Με βάση την παράγραφο 25.4.7 της λογιστικής οδηγίας για την εφαρμογή του Ν.4038/2014, οι πολύ μικρές οντότητες της παρ. 2γ του νόμου, μπορούν να μην εφαρμόζουν την μέθοδο του ποσοστού ολοκλήρωσης και να εφαρμόζουν την μέθοδο της ολοκλήρωσης.

 

Όλες τις αποφάσεις του Σ.ΛΟ.Τ δείτε τις εδώ.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Εργατικά ασφαλιστικά

Άρθρο  Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2016  (  Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης,  Λογιστής – Φοροτέχνης  )

 

Αποζημίωση σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Μια σημαντική απόφαση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στις 14 Σεπτεμβρίου σχετικά με την αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας και στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Yπόθεση C‑596/14 Απόφαση του Δικαστηρίου της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 « – Αποζημίωση σε περίπτωση λύσεως της συμβάσεως εργασίας – Αποζημίωση μη προβλεπόμενη από την εθνική νομοθεσία για τις συμβάσεις προσωρινής απασχολήσεως »

 

Άρειος Πάγος 74/2016. Ομαδικό ασφαλιστήριο που κατέστη όρος της ατομικής συμβάσεως μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων κι δίνεται ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης από αυτόν εργασίας έχει το χαρακτήρα μισθολογικής παροχής και δεν θεωρείται παροχή που δίδεται από ελευθεριότητα

 

Υπολογισμός των ημερών αδείας σε περίπτωση αυξήσεως του χρόνου εργασίας – Ερμηνεία της αρχής pro rata temporis» – (Απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.  )

 

Οδικός Χάρτης για την Καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας . Eπεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

 

← ●●●● § ●●●● →

 1.  Ο Νόμος για την « Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία …» ( «Κοιν.Σ. Επ.» , Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, κ.λ.π)

Σκοπός του νόμου είναι η δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ως μορφή εναλλακτικής οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.

Επ.), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, κ.λ.π). Επίσης υπάρχουν διατάξεις για :

Ένταξη μακροχρόνια ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης, Αναστολή καταβολής δόσεων δανείων τέως O.E.K. από ανέργους, Παράταση Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», κλπ.

Σημαντική Νομοθετική παρέμβαση, με ερωτηματικά ( όπως πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις ), για την επάρκεια των πόρων, που θα έχουν στην διάθεσή τους, οι εν λόγω φορείς.

← ●●●● § ●●●● →

 1. Θέματα Αγροτών

 

Αριθ. πρωτ.: 2014 ΑΤΚΕ 0007754 ΕΞ 2016/19.9.2016. Αίτημα συμψηφισμού φορολογικών οφειλών αγροτών με επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, ΦΠΑ ειδικού καθεστώτος κλπ

 

Τίτλοι πληρωμής που εξοφλούνται με ποσό κάτω των 1.500 ευρώ συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/1974 – Α 90 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει. …. Επιπλέον, κατά την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους ως άνω δικαιούχους, εφαρμόζεται, πλέον των ανωτέρω διατάξεων, η διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του άρθρου Πρώτου του ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85) περί παρακράτησης για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.).

 

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 0008038 ΕΞ 2016/2139/6.10.2016. Τέλος επιτηδεύματος σε μικρά χωριά

 

Επομένως, για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος δεν εξετάζεται ο κάθε οικισμός χωριστά, αλλά η κοινότητα που αυτοί συνιστούσαν όλοι μαζί προ Καποδίστρια.

 

Αριθ. πρωτ.: 2058 ΑΤΚΕ 0008003 ΕΞ 2016. Μέριμνα για τη ζημία που υπέστησαν οι προμηθευτές αγρότες/παραγωγοί από την πτώχευση της εταιρείας Μαρινόπουλος

 

χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εκδόθηκε το παραστατικό, ανεξάρτητα από το αν αυτό εξοφλήθηκε πραγματικά ή όχι.

 

770 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών για τη βασική ενίσχυση – Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης έτους 2016.  ( Ευκαιρία για είσπραξη τυχόν οφειλών, από τους πελάτες σας Αγρότες )

 

Ποια επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων μπορούν να υπαχθούν στο νέο αναπτυξιακό

 

← ●●●● § ●●●● →

 1. Αποφάσεις που ενδιαφέρουν

 

Περαιτέρω έλεγχος σε χρήση με «λευκό» πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης μόνο στην περίπτωση επιλογής προς έλεγχο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010 ( ΔΕφΑθηνών Αριθ. αποφ.1490/2016 )
…. σε περίπτωση που το πιστοποιητικό των νομίμων ελεγκτών δεν περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, ανατροπή των οριστικών αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης χρήσης είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση επιλογής προς έλεγχο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010, ήτοι με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου και την εφαρμογή των κριτηρίων που ορίζονται στην κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου αυτού εκδοθείσα Υ.Α. ΠΟΛ.1178/23.8.2011 και όχι με βάση υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του ως άνω άρθρου 80, με τις οποίες ορίζεται τυχαίο δείγμα υποθέσεων προς έλεγχο χωρίς τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου.

[ Σημ. Επιστημονικής Ομάδας κόμβου: Η απόφαση αυτή αφορά υποθέσεις για τις οποίες είχε ισχύ ο Κ.Φ.Ε. ν. 2238/1994. Για το φορολογικό πιστοποιητικό ισχύουν πλέον οι διατάξεις του Κ.Φ.Δ. και συγκεκριμένα του άρθρου 65α.]

 

Επιχορήγηση Ο.Α.Ε.Δ. για νέους επαγγελματίες και κάλυψη τεκμηρίων .
τα ποσά των επιχορηγήσεων νέων ελεύθερων επαγγελματιών από τον Ο.Α.Ε.Δ. που αφορούν τα έτη 2010 έως 2013, δεν αναγράφονται με συμπληρωματικές δηλώσεις στον κωδ. 659 (Ε1) και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το φορολογούμενο στην ανάλωση κεφαλαίου του επόμενου οικονομικού έτους.
Η απόφαση Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1148842 ΕΞ 2016 . Φορολογική μεταχείριση επιχορήγησης από τον Ο.Α.Ε.Δ.

 

Η προθεσμία κατάθεσης ενδικοφανούς προσφυγής από τους κατοίκους εξωτερικού.
ορίζεται πλέον (από 3.8.2016) για τους φορολογούμενους κατοίκους
εξωτερικού, προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, για την κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής.
Η απόφαση ΠΟΛ.1157/2016  Προθεσμία κατάθεσης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης για τους κατοίκους εξωτερικού

 

3. Κατόπιν των ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1216/1.10.2014 εγκύκλιό, αναφορικά με τους λογιστικούς συμψηφισμούς σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, ισχύουν και για κάθε περίπτωση συμψηφισμού υποχρεώσεων από αγορές αγαθών ή υπηρεσιών με απαιτήσεις έναντι των ίδιων προσώπων που έχουν γεννηθεί από άλλη αιτία (π.χ. απαιτήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών έναντι των μελών τους για την κάλυψη της συνεταιριστικής τους μερίδας, απαίτηση για απόδοση των ποσών που εισέπραξε εταιρεία ταχυμεταφορέων – courier – «εισπράκτορα για λογαριασμό τρίτων» κατ’ εντολή της επιχείρησης από πελάτες της, κ.λπ.).
Η απόφαση ΠΟΛ.1158/24.10.2016  – Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν.4172/2013 σε περίπτωση συμψηφισμού αμοιβαίων ανταπαιτήσεων αντισυμβαλλομένων .

 

 

← ●●●● § ●●●● →

ΙΙ. Οδηγίες προς Ναυτιλομένους

 1. Προθεσμίες – Φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ

Προσοχή σήμερα Δευτέρα, μεταξύ άλλων, λήγουν :

 

31 Οκτ 2016 Υποχρέωση εγγραφής εργοδοτών στην νέα υπηρεσία (www.sepenet.gr)

 1. 31 Οκτ 2016  Προθεσμία εγγραφής εργοδοτών στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ (www.sepenet.gr)

ΑΠΔ – ΙΚΑ

 1. 31 Οκτ 2016  Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων – Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

ΦΠΑ

 1. 31 Οκτ 2016  Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. – Χρεωστικής – Μηδενικής – Πιστωτικής – για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Σεπτεμβρίου
 2. 31 Οκτ 2016  Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. – Χρεωστικής – Μηδενικής – Πιστωτικής – για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ημερολογιακού τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Παρακρατούμενοι φόροι

 1. 31 Οκτ 2016  Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα – Τόκους – Δικαιώματα (Περιόδου Αυγούστου)

 

Η απόφαση για την παράταση υποβολής του πίνακα προσωπικού έως 15.11.2016

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) παρατείνεται έως και την 15η Νοεμβρίου 2016.

 

Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω έκτακτων αναγκών σε περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας

Παρατείνονται μέχρι και την 01.02.2017 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας που λήγουν ή έληξαν από την έκδοση της παρούσας έως και 01.02.2017.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Επιχειρήσεις που κλείνουν Ισολογισμό 30/6/2016 – Πρώτη εφαρμογή των Ε.Λ.Π.

Τι ισχύει για τις Γεν. Συνελεύσεις και την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων που η χρήση τους λήγει την 30 Ιουνίου 2016

Η Γενική Συνέλευση μπορεί να συγκληθεί νομίμως ως ακολούθως:

Νομική μορφή Ημερομηνία σύγκλησης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
το αργότερο έως
Ανώνυμες εταιρίες 31/12/2016
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) 30/9/2016
Ι.Κ.Ε. 31/10/2016

Επίσης για να θυμηθείτε τα Ε.Λ.Π δείτε το « κουμπί» :  Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

 

 

 1. Συμψηφισμοί φόρων

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22/10 σε όλες τις Δ.Ο.Υ. μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ )

 

Στους ενδιαφερόμενους πολίτες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

 

 

 1. Δηλώσεις «Πόθεν έσχες» ( αφορά κυρίως Κρατικούς, Δικαστικούς και Κυβερνητικούς αξιωματούχους, Ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε   κλπ ).

Επικαιροποιήθηκαν οι συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις στην ιστοσελίδα του «ΠΟΘΕΝ»  –       Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις – «Πόθεν έσχες»

Δείτε όλη την ενημέρωση στο «Κουμπί» : Υποβολή δηλώσεων «Πόθεν έσχες»

 

 1. Άρθρα

Άρθρα – Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα , του Γιώργου Δαλιάνη – www.artion.gr

Η Ελληνική Φορολογική Διοίκηση λοιπόν, πρέπει να επανεξετάσει την διατύπωση του άρθρου 4, του Ν.4172/2013 περί προσδιορισμού της φορολογικής κατοικίας, εναρμονίζοντάς το με το διεθνές φορολογικό δίκαιο και ιδίως με την πρότυπη σύμβαση του Ο.Ο.Σ.Α., θεσπίζοντας ιεραρχικώς προσδιοριστικά και όχι αυτοτελή κριτήρια για τον εντοπισμό της φορολογικής κατοικίας, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψη και τη βούληση του προσώπου να καταστήσει έναν τόπο ως κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων. Την άποψη αυτή υποστήριξε και το ΣτΕ με την υπ’αριθμ. ΣτΕ 1445/2016 απόφασή του:..

 

← ●●●● § ●●●● →

 

ΙΙΙ. Οικονομία – Κοινωνία – Πολιτική

 1. Ελληνική Οικονομία

 

 1. Ενδιαφέρουν …..

Σύσταση της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας.

 

Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), σχετική Διεύθυνση, υπαγόμενη απευθείας στον Γενικό Γραμματέα αυτής.

 

 • ●●

 

Α. Χαρίτσης: 3+2 χρηματοδοτικά εργαλεία για την ελληνική οικονομία.

 

Μέχρι το τέλος του 2016, θα έχουν ενεργοποιηθεί τρία κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας: (1) το Ταμείο Συμμετοχών, (2) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, (3) το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν άλλα δύο εργαλεία: (1) το νέο Ταμείο

 

 • ●●

 

Ανακοίνωση σχετικά με τον Υπολογισμό Ενισχύσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας

 

Από την Παρασκευή 21/10/2016 είναι διαθέσιμη στο ΠΣΚΕ η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του ν.4399/2016. Προκειμένου να υπολογιστεί το ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σας σχεδίου, τα ποσοστά και ποσά ενισχύσεων αυτού, αλλά και να καταχωρηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα, θα πρέπει να συμπληρωθεί το αρχείο xls «Υπολογισμός Ενισχύσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας» που θα βρείτε διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του αναπτυξιακού νόμου https://www.ependyseis.gr. / Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 /

 

 • ●●

 

Χρηματοδότηση Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

 

 • ●●

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

 

Η φορολογία στην Ελλάδα τόσο για τα νομικά όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύουν από 1.1.2017 υπερβαίνουν κατά πολύ τα ισχύοντα στα γειτονικά κράτη. Συγκεκριμένα:……

 

 • ●●

Αριθ. πρωτ.: 0007772/2217/19.9.2016. Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα νησιά και όχι μόνον

 

… έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις και έχουν εκδοθεί οδηγίες εντοπισμού και ελέγχου μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης που πιθανώς προκύπτει από τη χρήση των εν λόγω τερματικών μηχανημάτων αποδοχής καρτών πληρωμών (POS).

 

 • ●●

 

‘Eρευνα φοροδιαφυγής για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια  ( ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ)

 

 • ●●

Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρειών προτείνει η Ε.Ε.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Σύλλογοι & Οργανώσεις

Ο.Ε.Ε :  Οικονομικά Χρονικά Τεύχος 154: Οι Προοπτικές στο Λιανεμπόριο 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 1. Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής ( Το χιούμορ)

 

Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον.  (Wolinski, 1934-2015, Γάλλος σκιτσογράφος )

Το χιούμορ είναι το όπλο των άοπλων ανθρώπων. Βοηθάει ανθρώπους που καταπιέζονται να χαμογελούν με την κατάσταση που τους κάνει να υποφέρουν. (Σιμόν Βίζενταλ, 1908-2005, Εβραίος διώκτης των Ναζί)

Όταν είσαι πολύ νέος, το χιούμορ μπορεί να είναι μια άμυνα. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει ένα όπλο. ( René Goscinny, 1926-1977, Ο δημιουργός των «Αστερίξ», «Λούκυ Λουκ»)

Μετά την εξουσία χωρίς εντιμότητα, το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι η εξουσία χωρίς χιούμορ. ( Eric Sevareid, 1912-1992, Αμερικανός τηλεοπτικός δημοσιογράφος)

 

 • ●●

 

 

Δείτε τώρα, την ταινία « Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ », χωρίς περικοπές, όπως δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες .

Καλή δύναμη και Καλή Συνέχεια.