Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.

Της Αγίας Όλγας σήμερα. Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες.

[ Ο Rob Gonsalves, ένας Καναδός ζωγράφος μαγικού ρεαλισμού, καταδεικνύει μεγάλες ικανότητες στο να συγχωνεύει δυο φαινομενικά διαφορετικές ρεαλιστικές σκηνές σε μια μαγική ψευδαίσθηση ( πηγή : dailyarticle.gr  ) ]

Προειδοποίηση για την ορθή χρήση του χρόνου σας :

Εάν έχετε δει   Τo briefing της ημέρας (Όλα)  (καθημερινή ενημέρωση )  και έχετε διαβάσει  το «Taxheaven Weekly Newsletter» ( το εβδομαδιαίο  Newsletter, με τις αποφάσεις της εβδομάδας ), [ δείτε : εδώ https://www.taxheaven.gr/default/pages/viewnlw/id/62 ] το οποίο έρχεται στο e-mail σας,  τότε μπορείτε να παρακάμψετε το «Σχόλιο της Δευτέρας».

 Προφητείες του Γέροντα Λογιστή Δηλώσιου :

« Για όσους τελειώσουν τις Δηλώσεις μέχρι την Παρασκευή δεν υφίσταται θέμα παράτασης. Για όσους δεν τελειώσουν με τις Δηλώσεις μέχρι την Παρασκευή, θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση ( είτε από το Υπουργείο, είτε από την Σημαία ) » .

Τρ.Αλεξιάδης – Τι απάντησε για παράταση στις δηλώσεις – Οι δόσεις ΕΝΦΙΑ εξαρτώνται από την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Σε ερώτηση του Προέδρου της ΕΦΕΕΑ κου. Δ.Τσαμόπουλου εάν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου παράτασης των δηλώσεων μέχρι 25 Ιουλίου, απάντησε ότι  «με ενημέρωση που έχω μέχρι και 7.7.2016, έχει κατατεθεί το 87% των δηλώσεων, μένουν λιγότερο από ένα εκατομμύριο δηλώσεις, προλαβαίνουμε μέχρι την Παρασκευή». Πρόσθεσε επίσης ότι  «εάν οι δηλώσεις παραταθούν μέχρι 20 ή 25 Ιουλίου, κινδυνεύουμε να πάμε για πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να εκτιμήσουμε τι είναι το λιγότερο κακό.»

Πάντως «κύκλοι της λογικής», διαδίδουν ότι : Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων θα πάρουν μια άτυπη παράταση ολίγων ημερών, ενώ αυτές των νομικών προσώπων επίσημη παράταση μιας εβδομάδας και « εκτιμούν» ότι, η οποιαδήποτε παράταση θα ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας.

Διαβάστε επίσης :

Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Ν. Καρδίτσας – Ενημέρωση φορολογουμένων και συναδέλφων

Οδεύοντας προς τη λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μερικές επισημάνσεις, τόσο προς τους φορολογουμένους, όσο και προς τους συναδέλφους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων……………

 1. I. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ .

1) ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

[ Πραγματικά αξίζει να το μελετήσετε και όχι μόνο να το διαβάσετε ].

Η αίτηση αναστολής ενώπιον της ΔΕΔ ( Μελέτη )

Νένα Π. Διονυσοπούλου (Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ειδικεύεται στο Φορολογικό Δίκαιο)

[ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ]

– το ελάχιστο περιεχόμενο μίας αιτήσεως αναστολής,
– το ποιός νομιμοποιείται ενεργητικά να την ασκήσει,
– εντός ποίας προθεσμίας,
– κατά ποίων πράξεων της Διοίκησης μπορεί να στραφεί,
– τι πρέπει να προσκομισθεί επί ποινή απαραδέκτου,
– τι ακριβώς ζητά ο αιτών και για πόσο χρονικό διάστημα ….
Ο φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί ρητά ή σιωπηρά σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση, οφείλει (δυνητικά) να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης …. και ταυτόχρονα να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης αποφάσεως …. Η άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλει αυτοδικαίως την είσπραξη του 50% του αμφισβητούμενου ποσού, ενώ για το υπολειπόμενο 50% του ποσού αυτού δύναται ο φορολογούμενος να ζητήσει την αναστολή είσπραξης αυτού κατά τις προϋποθέσεις που ρητά διατυπώνει ο Νόμος……………υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης. Η ως άνω προθεσμία κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου αναστέλλεται…………

Δείτε επίσης :

ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αποφ. 148/6.6.2016
Απόρριψη αιτήματος για την αναστολή καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικά αμφισβητούμενου ποσού προσβαλλόμενων πράξεων.

ΔΕΔ Αθήνας αρ. 1260/28.3.2016 Απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής

[ Αφορά Φύλλου Ελέγχου για ανάκτηση Κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών των άρθρων 2 και 3 ν. 3220/2004, ]

2 ) « ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Ακούει κάνεις ;;;

Προτάσεις για προστασία των προμηθευτών του ομίλου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Του Γιώργου Δαλιάνη

Οι τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων εξασφάλισαν την ρευστότητα τους και μείωσαν τις συνέπειες των επερχόμενων χρεοκοπιών (default) μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως του Μαρινόπουλου, στις πλάτες όμως πάντα του Έλληνα φορολογούμενου, ενώ παράλληλα ως προνομιούχοι πιστωτές ελπίζουν να καλύψουν ακόμη περισσότερο τις ζημιές τους, εάν και εφόσον κάποιος πρόθυμος επενδυτής αποφασίσει να εμπλακεί και να συνεχίσει το αβέβαιο μέλλον του υπερχρεωμένου ομίλου, βγαίνοντας έτσι ουσιαστικά διπλά κερδισμένη σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές.
Τα θύματα όμως αυτής της καταστροφής, είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι και προμηθευτές του Μαρινόπουλου…….

3 ) «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ» – Ο ΠΙΝΑΚΑΣ Κ.

Ποιες δαπάνες αναμορφώνονται στον πίνακα Κ του εντύπου Ε3 και ποιες από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης .

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την άσκηση

 Η ανωτέρω άσκηση όπως και άλλες 4, περιέχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του εξαιρετικού βιβλίου του φίλου Γιώργου Χριστόπουλου :  «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ».

Επίσης μπορείτε ανοίξτε την «ΔΟΜΗ» του taxheaven :  (Ανανεωμένο) Πλήρης οδηγός για τη συμπλήρωση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2015

Στον οδηγό  εμπεριέχονται οδηγίες για τις παρακάτω δηλώσεις:
Έντυπο Ε1 – Έντυπο Ε3 – Έντυπο Ν – Έντυπο E2 – Έντυπο Φορολογικής αναμόρφωσης . Οι οδηγοί περιέχουν παραπομπές (υπερσυνδέσεις) σε πληθώρα αποφάσεων .

4) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Από το Σ.Λ.Ο.Τ. την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε :

Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1243 ΕΞ 23.6.2016 Αμοιβαία Κεφάλαια

Με την εφαρμογή του νόμου 4308/2014 (άρθρο 38), η Κανονιστική Πράξη της ΕΛΤΕ του 2009 αναφορικά με τους εφαρμοστέους κανόνες για τα αμοιβαία κεφάλαια, έπαυσε να ισχύει από την 01.01.2015.

 Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1239 ΕΞ 23.6.2016 Τεκμαρτά έσοδα και έξοδα

 1. …. η επιλογή του τρόπου παρακολούθησης των τεκμαρτών εξόδων και εσόδων ιδιόχρησης ακινήτων επαφίεται σε απόφαση της οντότητας, χωρίς να απαιτείται για τη φορολογική βάση η εγγραφή σε κάποιο ημερολόγιο ή στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Η καταγραφή των σχετικών ποσών στα διάφορα φορολογικά έντυπα (E1, Ε3, κλπ.), τα οποία συνιστούν μέρος των λογιστικών αρχείων κατά το νόμο 4308/2014 είναι ένας κατάλληλος τρόπος παρακολούθησης δεδομένου ότι διασφαλίζει απολύτως τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων.
 2. Εάν η οντότητα επιθυμεί να παρακολουθεί τα τεκμαρτά έξοδα και έσοδα ιδιόχρησης ακινήτων μέσω του σχεδίου λογαριασμών της, μπορεί να χρεώνεται κατάλληλος υπολογαριασμός τεκμαρτού εξόδου των ενοικίων (του κωδ. 62.04 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 64.05 στα ΕΛΠ), με πίστωση του λογαριασμού του τεκμαρτού εσόδου (υπολογαριασμός του κωδ. 75 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 71.04 στα ΕΛΠ). Οι σχετικοί λογαριασμοί ωστόσο απαλείφονται για σκοπούς σύνταξης των λογιστικών καταστάσεων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν αντίστοιχα τα σχετικά έσοδα και έξοδα. 

 

 

 5) ΕΝ.Φ.Ι.Α

[ Διαβάστε το, για να είστε έτοιμοι στις ερωτήσεις, που θα δεχθείτε ].

« Υπάρχω
κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω,
σκλάβα τη ζωή σου θά’ χω… »

( Τραγούδι του Στέλιου, Στίχοι : Πυθαγόρας ).

 ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Ποιες είναι οι αλλαγές για το 2016. Τι θα ισχύσει με τις δόσεις

(1) Αλλαγές – τροποποιήσεις σε σχέση με το 2015

α)  Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων .

β) Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

γ)  Ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες γενικά, αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 ‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5 ‰ στο 3,5‰.
δ)  Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας έπαυσαν  να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τον ΕΝΦΙΑ του 2016
ε)  Μειώθηκε από 300.000 σε 200.000 το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο και αυξήθηκαν  οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

στ) Δεν ισχύει από φέτος πλέον η μείωση κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων

(2) Δόσεις Φόρου ΕΝΦΙΑ

Εξαρτάται από τον μήνα που θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. .Ανάλογα λοιπόν το μήνα ( Ιούλιος ή Αύγουστος ), έχουμε :

Καταβολή δόσεων ΕΝΦΙΑ
Εφόσον η εκκαθάριση γίνει  1η Δόση 2η Δόση 3 η Δόση 4η Δόση 5 η Δόση
έως το τέλος Ιουλίου 31.8.2016 30/9/2016 31/10/2016 30/11/2016 30/12/2016
έως το τέλος Αυγούστου 30/9/2015 31/10/2016 30/11/2016 30/12/2016

6) ΝΟΜΟΣ 4403/2016 [ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ν 2190/20 ]

Νόμος 4403/2016 Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ σχετικά με «τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών,….

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφορά χρήσεις που λήγουν από την δημοσίευση του Νόμου και μετά.

Δείτε εδώ μέχρι πότε γίνεται η σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε. για χρήσεις που λήγουν από σήμερα και μετά  – Πότε υποβάλλονται στο Γ.Ε.ΜΗ. οι εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων για χρήσεις που λήγουν από σήμερα και μετά – Τι ισχύει πλέον για την έκθεση διαχείρισης

Νέες ημερομηνίες για τη σύγκληση Γ.Σ.  (σ.σ. όχι για τη χρήση 2015, αλλά για οικονομικές καταστάσεις που λήγουν μετά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ)

Οι ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων που προβλέπουν οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες :

Σύγκληση Γενικής συνέλευσης
Ανώνυμες εταιρίες (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα (άρθρο 4 παρ 1)
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα (άρθρο 4 παρ 6)
Ι.Κ.Ε. (10η) ηµερολογιακή ηµέρα του ένατου µήνα (άρθρο 4 παρ 7)

Υποβολή ΜΟΝΟ των εγκεκριμένων από την Γενική Συνέλευση οικονομικών καταστάσεων  στο ΓΕΜΗ  (σ.σ. όχι για τη χρήση 2015, αλλά για οικονομικές καταστάσεις που λήγουν μετά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ)

7) ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΡΙΤΩΝ

Αποσβέσεις δαπανών μισθωτή φυσικού προσώπου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και ανήγειρε ακίνητο σε οικόπεδο του εκμισθωτή

Η απάντηση της Γ.Γ.Δ.Ε. είναι εναρμονισμένη πλήρως με την παράγραφο 9 της ΠΟΛ.1103/11.5.2015, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες που πραγματοποίησε μισθωτής (νομικό ή φυσικό πρόσωπο με επιχειρηματική δραστηριότητα) για την ανέγερση του ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου, εκπίπτουν ισόποσα επιμεριζόμενες στα έτη της μίσθωσης, καθότι η ωφέλεια από τη χρήση του μισθίου εκτείνεται σε περισσότερα του ενός έτη.
Το σχετικό έγγραφο στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

8) ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΕΛΕΓΧΟΙ και ΑΠΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το γλωσσάρι της φοροδιαφυγής

Η φοροαποφυγή, χρησιμοποιεί νομικά μέσα με στόχο τη μείωση τη μείωση της φορολογητέας ύλης. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη φοροδιαφυγή, που αφορά παράνομη και εσκεμμένη ενέργεια με στόχο να πληρωθούν λιγότεροι ή καθόλου φόροι.

[ Επι του θέματος μελετήστε το Άρθρο 38 του Ν. 4174/2013 ( θα τα βρούμε μπροστά μας ) ] .

Σχέδιο προληπτικών ελέγχων σε όλη την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο από τη Γ.Γ.Δ.Ε.

Οι έλεγχοι αυτοί δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης…. επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/1997 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

«Η Λίτσα και ο Τάκης νομοθετούν καλύτερα»

Σταυρουλάκης Αρτεμ. Κωνσταντίνος

Πάντως, σκεφτόμουνα πως άμα χαμηλώσουν όλες τις φορολογίες, ακόμα και στο μισό, και ταυτόχρονα υποχρεώσουν τους πολίτες όλες τις συναλλαγές τους να τις κάνουν  μέσω Τραπεζών τότε δεν θα αλλάξουν τα πάντα σ’ αυτήν την χώρα; ….

[ Με την αιχμηρή πένα του Κωστή. «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις ….» ]

 Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οδηγίες αναφοράς ύποπτων συναλλαγών και εντολών, κατάρτισης και υποβολής καταλόγων προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες, γνωστοποίησης αναβολής δημοσιοποίησης προνομιακής πληροφορίας και συναλλαγών προσώπων που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα

9) ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α

Δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. του καλόπιστου λήπτη εικονικού τιμολογίου ως προς το πρόσωπο του εκδότη ή τον χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής

Ο λήπτης φορολογικού στοιχείου που αγνοεί καλόπιστα την εικονικότητα ως προς το πρόσωπο του εκδότη δύναται να εκπέσει από το ποσό του ΦΠΑ, με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που έγιναν σε αυτόν (πλειοψ.).

Αντιθέτως, ο λήπτης φορολογικού στοιχείου, το οποίο είναι εικονικό λόγω του διαφορετικού χαρακτηρισμού της γενόμενης συναλλαγής, δεν δύναται να εκπέσει από το ποσό του ΦΠΑ (ομοφ.).

Δείτε την ΠΟΛ 1097/16 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

10) ΕΡΓΑΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές

Υποβολή Α.Π.Δ. μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α. (άρθρο 97 του ν.4387/2016)

Η  Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων ότι μετά την έκδοση της εγκυκλίου Φ80020/οικ22104/Δ15.405/30.6.2016 της Γ.Γ.Κ.Α., προκειμένου να υποβάλλουν Α.Π.Δ., μισθολογικής περιόδου απασχόλησης Ιουνίου 2016 (06/2016), έχει τροποποιηθεί το μηχανογραφικό σύστημα του Ο.Π.Σ./ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τα νέα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α., προσαυξημένα κατά 1%.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.6.2016 – Ανακεφαλαίωση

Κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση των εγκυκλίων και των οδηγιών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την αύξηση από 1.6.2016 του ποσοστού εισφορών για την επικουρική ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α. (Νόμος 4387/2016, σχετικό άρθρο 97)……

Εγκύκλιος Ε.Τ.Ε.Α. για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – Μέχρι 30.9.2016 η απόδοση εισφορών Ιουνίου και Ιουλίου χωρίς προσαύξηση

Οι εργοδότες που έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές 6ου και 7ου /2016 χωρίς την προσαύξηση μπορούν να την αποδώσουν 30/9/2016 χωρίς πρόσθετες κυρώσεις.

Άρθρα Το πλαίσιο που διέπει τις θερινές εκπτώσεις, ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά και τι ισχύει για την απασχόληση, του Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη

11) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ – ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

Γ.Γ.Δ.Ε.: Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ( Ακατάσχετος λογαριασμός ).

οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS έναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ το μήνα. ……

Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού)…..

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των οφειλετών του δημοσίου.

[ Δείτε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ]

Περιέχει ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους….

Γιατί η Δ.ΗΛΕ.Δ. στέλνει ειδοποιητήρια για τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων εισοδήματος

Η Δ.ΗΛΕ.Δ. είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους φορολογούμενους  διότι αυτό προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ.1041/4.4.2016 ……

[ Χάσιμο χρόνου των Λογιστών, να απαντούν στις απορίες των φορολογουμένων για αυτό το e-mail. «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου», τι καταλαβαίνει ένας απλός φορολογούμενος ;;;; ]

Το μήνυμα της Δ.ΗΛΕ.Δ. θα μπορούσε να είναι απλό, κατανοητό και ουσιαστικό :

Ο Λογιστής σας ξέρει και σας είπε τι φόρο θα πληρώσετε.

Μπορείτε εσείς οι λίγοι, που δεν θυμάστε το ποσό, να ξανατυπώσετε το «εκκαθαριστικό» .

Μην ξεχάσετε να μας πληρώσετε εγκαίρως, γιατί θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (προσαυξήσεις, μη δυνατότητα λήψης «ασφαλιστικής ενημερότητας», κατασχέσεις, ποινικές κυρώσεις, απώλεια των προηγούμενων ρυθμίσεων κ.λ.π ) .

12) ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ – ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΣτΕ ανατρέπει τα δεδομένα για τη φορολογία κατοίκων εξωτερικού. Χωριστές δηλώσεις για συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία

ΣτΕ 1445/2016
Έννοια της κατοικίας φυσικού προσώπου στην Ελλάδα – Σύζυγοι με χωριστή κατοικία – Προϋπόθεση ύπαρξης φορολογικής κατοικία στην Ελλάδα – Έννοια και κριτήρια φορολογικής κατοικίας (άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 4172/2013)

Το ΣτΕ λοιπόν με την απόφασή του απέρριψε το ισχυρισμό του προϊσταμένου  και γνωμοδότησε ότι βάσει των γενικότερων κοινωνικών και ηθικών αντιλήψεων της εποχής αλλά και ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των συζύγων, είναι νοητή η χωριστή κατοικία αυτών.

Επίσης σε  περίπτωση που έγγαμο φυσικό πρόσωπο δεν είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι το ίδιο δεν έχει τη φορολογική κατοικία του σ’ αυτήν, δεν τίθεται εν πάση περιπτώσει ζήτημα υποβολής κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 67 παρ. 4 του ν. 4172/2013, με τον ή τη σύζυγο του, αποκλειστικώς και μόνον επειδή ο ή η σύζυγος πληροί τα κατά το άρθρο 4 παρ. 1 του εν λόγω νόμου κριτήρια για να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, και τούτο ανεξαρτήτως αν η υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης είναι ή όχι σύμφωνη με διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος.

 1. II. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ

1) ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

Καταρχήν Δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2016.

Η απόφαση για τις προθεσμίες καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Δείτε   εδώ την κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1041/2015

 • Οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου έως 30.12.2016.
 • Ειδικά η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους (σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών), γίνεται εφάπαξ, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του φορολογικού έτους.
 • Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 15η Αυγούστου 2016 (φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), ορίζεται να πραγματοποιηθεί, σε δύο (2) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2016 και η δεύτερη μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2016.

Οι προθεσμίες καταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών – νομικών προσώπων .

 

Φυσικά  πρόσωπα

α) Δόσεις φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 – Φυσικά πρόσωπα με συμμετοχή σε νομικό πρόσωπο η νομική οντότητα με απλογραφικά βιβλία.

Δόσεις δηλώσεων εισοδήματος
για υποβολές: 1η Δόση 2η Δόση 3 η Δόση
Μέχρι  05.07.2016 29.7.2016* 30.9.2016 30.11.2016
Μετά την  5η.7.2016 30.9.2016 30.11.2016

* Τελευταία εργάσιμη (παρ.6 άρθρου 67 ΚΦΕ)

 

β) Δόσεις φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 – Φυσικά πρόσωπα

Δόσεις δηλώσεων εισοδήματος
για υποβολές: 1η Δόση 2η Δόση 3 η Δόση
  Ανεξαρτήτως υποβολής. 29.7.2016* 30.9.2016 30.11.2016

* Τελευταία εργάσιμη (παρ.6 άρθρου 67 ΚΦΕ)

 

γ) Δόσεις φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 – ειδικές περιπτώσεις (φορολογούμενοι που έχουν αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία τους στο εξωτερικό)

Δόσεις δηλώσεων εισοδήματος
για υποβολές: Εφάπαξ
μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έως 30.12.2016

 

Νομικά πρόσωπα

Δόσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Καταβολή δόσεων από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2015
για υποβολές: 1η Δόση 2η Δόση 3 η Δόση 4η Δόση 5 η Δόση 6η Δόση 7η Δόση
Που έχουν γίνει τον Ιούνιο 2016 Την επόμενη εργάσιμη από την υποβολή της δηλ. 31.7.2016 (1/8/2016)* 31/8/2016 30/9/2016 31/10/2016 30/11/2016 31/12/2016
που έχουν γίνει τον Ιούλιο ή θα γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου Την επόμενη εργάσιμη από την υποβολή της δηλ. 31/8/2016 30/9/2016 31/10/2016 30/11/2016 31/12/2016

* Η καταληκτική προθεσμία παρατείνεται έως την επόμενη εργάσιμη ημέρα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΔ (Η προθεσμία για τις δόσεις νομικών προσώπων ορίζεται στο τέλος του μήνα και όχι στην τελευταία εργάσιμη  παρ. 3 άρθρου 68 ΚΦΕ)

 

[ Αν βάλουμε και τις δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α, δεν μένει κανένας μήνας μέχρι τέλους του έτους χωρίς καταβολή δόσης φόρου ].

 

2) ΠΡΟΣΤΙΜΑ και ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

Για καλό και για κακό, ας έχουμε υπόψη μας :

Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2015

 

Ι. Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015

Φορολογικό έτος 2015
Πρόστιμα – Προσαυξήσεις φόρου – Λοιπές επιβαρύνσεις Επιβολή διαδικαστικού πρόστιμου του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) Προσαύξηση φόρου (0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου)
Αποτέλεσμα εκκαθάρισης φορολογικής δήλωσης Φυσικά πρόσωπα Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση απλογραφικού συστήματος βιβλίων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση Διπλογραφικού συστήματος βιβλίων
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό. 100 100 100
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό. 100 100 100
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό. 100 250 500 0,73% ανά μήνα

 

ΙΙ. Πρόστιμα εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015

Φορολογικό έτος 2015
Επιβολή διαδικαστικού πρόστιμου του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ.
(ν. 4174/2013)
Προσαύξηση φόρου (0,73% ανά μήνα από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου)
Αποτέλεσμα εκκαθάρισης αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Αποτέλεσμα εκκαθάρισης εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Φυσικά πρόσωπα – νομικά πρόσωπα μη υπόχρεα σε τήρηση αρχείων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση απλογραφικού συστήματος βιβλίων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση διπλογραφικού συστήματος βιβλίων
Μηδενικό Χρεωστικό 100,00 250,00* 500,00* Ναι
Μηδενικό Πιστωτικό 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Μείωση πιστωτικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Αύξηση πιστωτικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Χρεωστικό 100,00 250,00* 500,00* Ναι
Χρεωστικό Αύξηση χρεωστικού 100,00 250,00 500,00 Ναι
Χρεωστικό Μείωση χρεωστικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Χρεωστικό Πιστωτικό 100,00 100,00 100,00 Όχι

*Σε περίπτωση που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100,00 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1080/2016

*Σε περίπτωση που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100,00 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1080/2016

3) ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης μη ξεχνάτε τις ενδεχόμενες συνέπειες από την εφαρμογή του Άρθρου 8. Απώλεια ρύθμισης του Ν. 4321/2015 ( Ρύθμιση 100 δόσεων ) : «Η ρύθμιση απόλλυται, …. εάν ο οφειλέτης: …… δ) δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Κατ’ εξαίρεση, και όχι πέραν της 31.12.2017, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές εξοφληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Η προθεσμία αυτή ορίζεται σε τριάντα (30) ημέρες μέχρι τις 30.6.2016 και σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την 1.7.2016 μέχρι τις 31.12.2017. ….».

Σχετικά δείτε και :

ΠΟΛ.1273/30.12.2015 – Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής για την απώλεια ρυθμίσεων Ν.4321/2015 και Ν.4305/2014 στη Φορολογική Διοίκηση, λόγω δημιουργίας νέων οφειλών

Τέλος μην ξεχνάτε τις δυνατότητες ( πάγια « ηλεκτρονική» δυνατότητα ) εξόφλησης των φόρων σε δόσεις ( κυρίως 12 μηνιαίες δόσεις ), που δίδονται, με βάση :

α) Ν. 4152/2013. ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.2. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ « 1. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Κ.Ε.Δ.Ε.), δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης προγράμματος δόσεων, να ρυθμίζονται άπαξ και να καταβάλλονται:
Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία…….»

β) Ν. 4174/2013, Άρθρο 43. Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών – τμηματικής καταβολής σε δόσεις « 1. Μετά από αίτηση του φορολογουμένου πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εγκρίνει πρόγραμμα ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών σε μία ή περισσότερες δόσεις, εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή του φόρου στη νόμιμη προθεσμία και ότι έχει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το πρόγραμμα ρύθμισης. Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Κατ’ εξαίρεση το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών μπορεί να εκτείνεται έως δύο (2) έτη για φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ…….»

4) ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

Δείτε επίσης εδώ τι θα ισχύει πλέον για την υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ μετά και την παράταση των Γενικών συνελεύσεων

α) Η Γενική Συνέλευση  μπορεί να συγκληθεί νομίμως ως ακολούθως:

Νομική μορφή
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικής δήλωσης Ημερομηνία σύγκλησης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
το αργότερο έως
Ανώνυμες εταιρίες 15/7/2016 15/9/2016
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) 15/7/2016 15/9/2016
Ι.Κ.Ε. 15/7/2016 15/9/2016

 

β) Υποχρέωση υποβολής οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

Η καταχώρηση στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων πραγματοποιείται 20 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της τακτικής Συνέλευσης της εταιρίας και σε περίπτωση τροποποίησής τους μέσα σε 20 ημέρες μετά από αυτή, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρο 8 του Ν 3190/1955 και τα άρθρα 7β και 43β του Κ.Ν. 2190/1920.
Συνεπώς οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων εφόσον οριστεί ως ημερομηνία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης η 15η Σεπτεμβρίου 2016 είναι οι εξής:

Νομική μορφή
Ημερομηνία σύγκλησης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης Υποβολή Πρόσκλησης σε Γ.Σ. Ημερομηνία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ (20 ημέρες πριν την σύγκληση της γενικής συνέλευσης) Υποβολή απόφασης Γ.Σ. στο ΓΕΜΗ
το αργότερο έως το αργότερο έως το αργότερο έως το αργότερο έως
Ανώνυμες εταιρίες 15/9/2016 25.8.2016 26.08.2016 05/10/2016
Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) 15/9/2016 26.08.2016 (προαιρετική)
Ι.Κ.Ε. 15/9/2016 (προαιρετική)

Προσοχή: Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί και έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση σε προγενέστερη ημερομηνία (π.χ. 30.6.2016 ή 30/7/2016), δεν ισχύουν οι ανωτέρω προθεσμίες αλλά οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 43β του νόμου 2190/1920 (υποβολή οικονομικών καταστάσεων 20  ημέρες πριν από τη σύγκληση της ΓΣ, και υποβολή γενικής συνέλευσης εντός 20 ημερών από την συνεδρίαση της ΓΣ.).

Δείτε επίσης :

Στο άρθρο τον βοηθητικό πίνακα που αφορά στις προθεσμίες απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων, βασισμένο αφενός μεν, στο συνδυασμό των σχετικών διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε., αφετέρου δε, στα αναφερόμενα στις αποφάσεις ΠΟΛ.1042/26.1.2016 και ΠΟΛ.1011/2.1.2014. Υπενθυμίζουμε ότι, ο φόρος αυτός παρακρατείται και αποδίδεται μόνο [ ΠΡΟΣΟΧΗ ] στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν συντρέχει απαλλαγή παρακράτησης κατ’ εφαρμογή των άρθρων 48 και 63 του ν. 4172/2013 -όπως ισχύουν- και αφορούν στα μερίσματα των εταιρειών που ανήκουν σε ομίλους (βλ. σχετική απόφαση ΠΟΛ.1039/26.1.2016)………..

Παρακράτηση φόρου μερισμάτων εντός του έτους και παραδείγματα για τον συντελεστή που αλλάζει από 10%  αυξάνεται σε 15%.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

Προλαβαίνετέ τον συντελεστή 10% . Επίσης λόγω εφαρμογής των Ε.Λ.Π., η προτεινόμενη διανομή κερδών, δεν πρέπει να εμφανιστεί (λογιστικοποιηθεί ) στον Ισολογισμό της χρήσης 2015. Άρα παρότι έχετε ήδη υποβάλει τον Ισολογισμό μπορείτε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να διανείμετε μέρισμα.

Εισόδημα που υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων Εισόδημα από μερίσματα που θα δοθεί  Ποσοστό παρακράτησης φόρου μερισμάτων
Α.Ε. Προμερίσματα* Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 15%
Α.Ε. Μερίσματα κλειόμενης χρήσης 2015 Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 10%
Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Προσωρινές απολήψεις κερδών* Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 15%
Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Μερίσματα Εταίρων κλειόμενης χρήσης 2015 Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 10%
Ο.Ε. -Ε.Ε. Προσωρινές απολήψεις κερδών Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 10%
Ο.Ε. -Ε.Ε.(διπλογραφικά) Μερίσματα εταίρων Από 1.1.2016 έως 31.12.2016 10%

*Η έγκριση της διανομής θα γίνει από τις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα το 2017, κατά συνέπεια ο χρόνος κτήσεως των εισοδημάτων αυτών θα είναι το 2017.

5) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών πιστοποιητικών

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων φορολογικών πιστοποιητικών, που κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου.

6) ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ……

[ Πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ]

Δαπάνες διαφήμισης ( αφορά ορισμένες κατηγορίες διαφημιστικής δαπάνης ). Δεν εκπίπτουν  εάν δεν  αποδώσετε  εκπρόθεσμα (δηλαδή μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) τα «τέλη διαφήμισης». …

Δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας Αρθρο 22Α ( Ν. 4172/2013 ) [ Εφόσον φυσικά έχετε ] . Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά (30%). [ ΠΡΟΣΟΧΗ : ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ].

7) Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Αυξημένες ενισχύσεις προβλέπονται για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες: Εξωστρεφείς: ….. Καινοτόμες: ….Συγχωνευόμενες: …..

Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), .,….. κ.λ.π

Πάνω από τριάντα (30) Υπουργικές Αποφάσεις απαιτούνται να εκδοθούν προκειμένου να ξεκινήσουν οι υποβολές επενδυτικών σχεδίων στο νέο νόμο.

Τη χρήση φορολογικού κινήτρου, με το οποίο θα αποκτήσουν τη δυνατότητα απαλλαγής καταβολής φόρου ίσου με το ποσό της δικαιούμενης επιχορήγησης, μπορούν να επιλέξουν αρχικά οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους (αντί του κινήτρου της επιχορήγησης με το οποίο είχε εγκριθεί η επενδυτική τους πρόταση). ……………

Επίσης για τον Νέο Αναπτυξιακό δείτε :

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, στο Forum «Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα»

8) Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ

Παράταση προθεσμίας προσφοράς συνδρομητικών υπηρεσιών, έως 31-7-2016. Η τιμή διαμορφώνεται στα 100,00 €, για ένα (1) έτος (αρχική τιμή 150,00 €).

[ Πιστεύω, ότι θα πάρει επιπλέον παράταση, τουλάχιστον έως στις 30/9/2016 ]

III. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ –  ΠΟΛΙΤΙΚΗ. 

1) ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ και ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ

Σύντομα στη Βουλή το περιουσιολόγιο και ο νόμος για εθελοντική αποκάλυψη περιουσίας – Ρύθμιση δανείων για 145.000 δημοσίους υπαλλήλους από το Ταμείο Παρακαταθηκών συζητήθηκαν στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.

Φόρος με τον συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο απόκτησης των αδήλωτων εισοδημάτων.

Όσοι εμφανίσουν στις φορολογικές Αρχές το «μαύρο χρήμα» εξετάζεται να έχουν έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις, ενώ θα απαλλάσσονται από κάθε είδους ποινική κύρωση…….«Ο έλεγχος των τραπεζικών κινήσεων της τελευταίας 15ετίας θα γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα, αντί για έναν χρόνο που χρειάζεται σήμερα»….

2) Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 

3) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ …..

4) ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Π.Ο.Ο.Ε.Ε. Ελλάδας 

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
 • Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΓΚΙΟΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • ΜΕΛΟΣ: ΖΑΡΚΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΜΕΛΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • ΜΕΛΟΣ : ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
 • ΜΕΛΟΣ : ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • ΜΕΛΟΣ : ΤΣΩΝΟΣ ΔΑΥΙΔ
[ Καλή επιτυχία στο έργο τους ]

Ε.Φ.Ε.Ε. Άρτας-Φιλιππιάδας: Συνάντηση με Τρ. Αλεξιάδη

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και η ΕΦΕΕΑΦ του παρέδωσε ψήφισμα , ( δείτε στην ανακοίνωση τα θέματα).

Πρόσκληση σε ενημερωτική σύσκεψη οικονομολόγων από την Πανεπιστημονική

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ, στις 7:00 μ.μ., ενημερωτική σύσκεψη ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ της ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Κάνιγγος 27-5ος Όροφος). Ενημέρωση για τις εξελίξεις και την παρέμβαση μας στο ΟΕΕ.

Ημερίδα του Ο.Ε.Ε. με θέμα: «ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακός και λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία»

Τετάρτη 13 Ιουλίου, ώρα 19.00, στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.

Οικονομικά Χρονικά: Φάκελος Τουρισμός

…… Ο Μιχαήλ Σφακιανάκης, πρόεδρος τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, …… προτείνει τη δημιουργία μιας Odysseyland (αντίστοιχη της Disneyland), όπου θα παρουσιαζόταν η παγκοσμίως γνωστή Οδύσσεια.

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το περιοδικό κάνοντας κλικ εδώ.

5) Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Καλή δύναμη, Καλή Συνέχεια και Καλό Καλοκαίρι.